Over de discipline
Grijpen, bewegen en voelen met een prothetische hand
Een amputatie boven de hand of een aangeboren afwijking kan leiden tot aanzienlijke uitdagingen in het dagelijks leven. Hoewel veel van de nieuwste armprothesen een grote verscheidenheid aan grippatronen bieden, zijn hun gebruik en scala aan functies vaak niet volledig bevredigend voor hun gebruikers. De apparaten missen vaak nog steeds enkele van de fundamentele functionaliteiten van een menselijke hand, zoals flexie en extensie van de pols of de controle van individuele vingers. Ontbrekende vrijheidsgraden resulteren vaak in niet-fysiologische, compenserende bewegingen. De meeste apparaten bieden ook geen diepteperceptie of haptische sensorische informatie, wat kan leiden tot een gebrek aan acceptatie van de prothese. Armprothesen die de functies van een menselijke hand op een natuurlijke manier mogelijk maken en die voldoen aan de verwachtingen en behoeften van de gebruikers, hebben het veelbelovende potentieel om negatieve effecten op de lange termijn, zoals nekpijn of rugpijn als gevolg van niet-fysiologische beweging of anatomische asymmetrie, te voorkomen.
De competitietaken testen verschillende vaardigheden, zoals sensorische feedback van de hand, het vermogen om de handpalm omhoog en omlaag te draaien, of het vermogen om met objecten van verschillende groottes, vormen en gewichten om te gaan, evenals de coördinatie van beide handen. Over het algemeen bevatten de taken meer variabiliteit en onzekerheid over de exacte structuur of over de exacte rangschikking van de verschillende objecten in vergelijking met de competities in 2016 en 2020.
Mensen met een amputatie of aangeboren afwijking onder de elleboog of hoger aan minimaal één arm.
Lichaamsaangedreven (kabelaangedreven) of motoraangedreven prothesen die volledig handmatig worden bediend of autonome functies bevatten, zijn toegestaan. Het prothetische apparaat mag een willekeurig aantal actief aangedreven gewrichten hebben, zoals voor het openen en sluiten van de hand. Het prothetische apparaat kan meerdere passieve of mechanisch gekoppelde gewrichten hebben, bijvoorbeeld bij de vingers.
Over het team
CybaNorth bestaat uit enthousiaste studenten van de Rijksuniversiteit Groningen, het Universitair Medisch Centrum Groningen en de Hanzehogeschool Groningen. De studenten die bijdragen aan het team komen uit verschillende disciplines, zoals biomedische en werktuigbouwkunde, AI en bewegingswetenschappen. De meeste studenten werken voor CybaNorth naast hun reguliere studieprogramma. Dr. Elisabeth Wilhelm, assistent-professor in de controle van robotsystemen voor hulp en revalidatie, is een van de oprichters van CybaNorth. “De reden waarom we het team oorspronkelijk zijn gestart, is dat ons biomedische programma een sterke focus heeft op co-design en de waarde van interdisciplinaire teams benadrukt.” Door zich bij het team aan te sluiten krijgen studenten de kans om al tijdens hun studie alle aspecten van het ontwerpen van medische hulpmiddelen te ervaren.
We danken onze Jantina Tammes School of Digital Society, Technology and AI die ons project ondersteunde met de Early Career Researcher Prize.
Over de piloot

Onze piloot – Bert Pot – verloor in 2006 zijn linker (dominante) hand. Sindsdien is hij altijd op zoek geweest naar een prothese die hem het beste ondersteunt bij zijn hobby’s en dagelijkse taken. Bert Pot heeft in 2016 en 2020 al eerder meegedaan aan de Cybathlon-wedstrijd. Deze wedstrijd is het eerste jaar dat hij gebruik maakt van een prothese gemaakt door een team studenten.
Bert Pot wil laten zien hoeveel je met een beperking nog kunt doen. Omdat hij een grote passie heeft voor de ontwikkeling van handprothesen en technologie, is hij ons team komen versterken. Op deze manier hoopt Bert studenten aan te moedigen en te inspireren om de wereld van technologie en robotica te verkennen - aangezien wedstrijden, zoals de Cybathlon, een unieke en uitdagende ervaring voor studenten zijn, die hen de kans geeft om de technologische veldhanden te verkennen, te leren en onder ogen te zien. op. Omdat Bert Pot een ervaren deelnemer is aan de Cybathlon, wil hij zien hoe ver de wereld van techniek en technologie is gekomen sinds zijn laatste optreden in de Cybathlon 2020. Persoonlijk: “Ik wil mijn kleindochter laten zien hoe stoer haar grootvader is." Hobby's van Bert zijn onder meer motorrijden, waar hij een grote passie voor heeft, en houtbewerking, wat hij na het verlies van zijn hand graag nog kan doen.
Over het apparaat
Het CybaNorth-team ontwerpt een op maat gemaakte Myo-elektrische prothese. De prothese maakt gebruik van kabelaandrijvingen om individuele vingers te bedienen. Bovendien zorgen verschillende sensoren die in de hand zijn geïntegreerd ervoor dat we haptische feedback kunnen geven. Het ontwerp van het apparaat wordt opgedeeld in verschillende delen en er wordt aan gewerkt door individuele studenten of subteams van studenten. Later moeten alle onderdelen samengevoegd worden tot één apparaat dat aan alle eisen en wensen moet voldoen en getest worden door het testteam.
Ik heb de eer om voor de derde keer op rij deel te nemen aan de Cybathlon 2024 in Zürich. Dit keer zal ik niet met mijn eigen prothese (I-Limb) meedoen, maar met een hand die ontworpen zal worden door studenten. Het belooft een grote uitdaging te worden, gezien de taken die ik moet uitvoeren tijdens de Cybathlon.
Arm Prothesis Race
Races and Rules hier
THE RACE Cybathlon 2024
Interview met MAXON Motor
Video Race 1
Video Race 2
UEX CYBATHLON TEAM
BERT & CLAUDIA
Samen met Claudia Breidbach nam ik deel aan de armprothese race namens Team TouchBionics.
Dit was een ervaring om nooit te vergeten, er moest een parcours worden afgelegd binnen 8 minuten.
Dit parcours bestond uit div. dagelijkse handelingen: kijk hier voor meer info. Na ruim een jaar voorbereiding stond ik enigsinds zenuwachtig aan de start, het was wel even anders dan trainen in de schuur.
Ruim 5000 mensen in de Swiss Arena in Kloten en div. cameraploegen en presentatoren live op TV .
In race 1 (video hier) pakte ik een bord vast met mijn echte hand waardoor ik de rest van het parcours gefrustreerd en boos op mezelf verder moest.
Uiteindelijk mocht ik door de geleverde "prestatie" nog door naar de B finale (video hier).
Hierin kon ik gelukkig laten zien dat de trainingsuurtjes niet voor niets waren geweest. Ik ben uiteindelijk dan ook super trots op mijn 6e plaats in de armprothese race. Nummer 6 van de wereld: hoe gaaf is dat.